![]() |
Student - Felix Imobersteg (CC BY 2.0) |
Olen kirjoitellut tulevaisuuden monista varsin apokalyptisista uhkakuvista jo monesti, välillä totalitaristisen valvontayhteiskunnan muodossa, toisinaan tekoälyä peläten ja välillä ydinsotaa ennustaen. Tänään ajattelin kuitenkin kirjoitella asiasta maanläheisemmin ja massiivisilla muutoksilla pelottelematta. Tulevaisuus kun ahdistaa ja pelottaa monia jo ihan omassa arkisessa elämässäkin. Opetus- ja kulttuuriministeriön laatiman lukioselvityksen mukaan nykyiset lukiolaiset ovat ensimmäinen sukupolvi, jossa lapset ovat stressaantuneempia kuin vanhempansa. Niin surulliselta kuin tuo kuulostaakin, tuntuu se ihan järkeenkäyvältä, jos otetaan huomioon minkälaisessa maailmassa nykyiset lukiolaiset elävät.
Jos maailma on jossakin muuttunut, niin ainakin sen omassa muutosnopeudessa. Kun ennenvanhaan joku saattoi tehdä kokonaisen työuran enemmän tai vähemmän samanlaisissa hommissa, nykyisin monet työnkuvat voivat olla täysin erilaisia jo muutaman vuoden päästä. Kehitys polkee jatkuvasti eteenpäin ja etsii kustannustehokkaampia tapoja optimoida kaikkea mahdollista. Työntekijälle jää ainoaksi mahdollisuudeksi koittaa itse polkea tämän muutoksen edellä ja pitää osaamisensa relevanttina. Tilanteesta tulee vähän mieleen ne kentät Crash Bandicoot -peleistä, joissa juostaan karkuun sitä vyöryvää kiveä. Ja aika useinhan siinä mentiin littanaksi.
Palatakseni lukiolaisten (ja miksei myös muidenkin nuorten) stressiin, on helppo ymmärtää miten moinen tulevaisuus voi kuulostaa uuvuttavalta ja ahdistavalta. Varsinkin kun ikää on mittarissa alle parikymppiä ja pitäisi jo olevinaan olla käsitystä siitä mitä tulevaisuudessaan oikein haluaa tehdä. Jos jotain lukiolaisista tiedän, tai omasta elämästäni lukiolaisena muistan, ei siihen aikaan kovinkaan monelle ollut selvää minkälainen ihminen sitä itse edes on. Siitä on vielä aika pitkä matka tietämään minkä alan parissa haluaa tulevaisuudessaan töitä tehdä.
Onkin mielestäni absurdia pyrkiä ajamaan aloitteita, joissa lukio-opintojen merkitystä korostetaan entisestään jatko-opiskelun näkökulmasta. Voin omasta kokemuksestani sanoa, että meikäläistä kiinnosti lukioaikana kaikki muu kuin opiskeleminen. Tunneilta liu'uttiin oman moraalin mukaan kaikki mikä käytettävissä oli, ja oppikirjoihin laitettiin nenä kiinni yleensä vasta viimeisenä iltana ennen koetta. Jos edes silloinkaan. Opiskeluihin skarppaaminen alkoi vasta viimeisen vuoden ylioppilaskokeiden myötä ja niistä tulikin ihan kelvolliset arvosanat. Jos olisin silloin hoksannut, miten paljon olisin voinut omaan tulevaisuuteeni vaikuttaa tekemällä kaikkeni hyvien arvosanojen eteen, olisin istunut koko vuoden nenä kiinni kirjoissa. Se todellinen into muidenkin kuin taiteellisten asioiden oppimiseen puraisi kuitenkin vasta viime vuosina. Jos nyt siis haluaisin opiskella itselleni uuden tutkinnon tai ammatin, joutuisin tekemään aika merkittävästi enemmän töitä verrattuna siihen, jos olisin tehnyt sen työn jo lukiolaisena. Onneksi sentään hakeminen ei ainakaan vielä ole pelkästään ylioppilaskirjoitusten varassa. Muuten minultakin olisi jo monia ovia suljettu.
Ylioppilaskokeiden merkityksen korostaminen johtaa vääjäämättä tilanteeseen, jossa koko lukion aikaisen opetuksen painopistettä siirretään koskemaan merkittävämmin matemaattista ja tieteellistä osaamista. Se, että edes suunnitellaan lukiokokeiluja, joissa opiskelija voi halutessaan jättää yleissivistävässä lukiossa opiskelematta lainkaan historiaa tai yhteiskuntaoppia, on suorastaan naurettavaa, jos se ei olisi niin surullista. Historian tunteminen ja yhteiskuntaopin ymmärtäminen ovat äärettömän tärkeitä taitoja meille kaikille. Jos historiaansa ei tunne, ei myöskään voi oppia ennen meitä eläneiden virheistä, tai ymmärtää syitä sille, miksi asiat ovat niin kuin ovat. Yhteiskuntaoppi puolestaan opettaa valtavasti tärkeää tietoa jokaisen oikeuksista, velvollisuuksista ja mahdollisuuksista vaikuttaa vallitseviin olosuhteisiin.
Ei ihmisten arvoa yhteiskunnalle voi mitata pelkästään matemaattisen kapasiteetin tai tieteellisen osaamisen perusteella. Tarkoitukseni ei ole lainkaan vähätellä noiden taitojen tärkeyttä, mutta ei meistä jokainen voi olla tiedemies, lääkäri, tutkija tai ohjelmoija. En edes uskalla ajatella, miten paljon taiteelliset, kulttuurilliset tai monipuolista ajattelua syventävät oppiaineet kärsivät päättäjiemme ajattelumallin tiellä. Minulle lukiolaisena kaikista suurimpia oivalluksia tarjosivat juuri filosofian, historian, musiikin ja kuvataiteen opinnot. Ne rohkaisivat minua ajattelemaan vapaammin, laatikon ulkopuolelta ja ilmaisemaan asioita monipuolisesti erilaisilla keinoilla. Samalla ne loivat valtavasti valmiuksia tarttua mitä erilaisempiin haasteisiin ja innokkuutta haastaa itseäni jatkuvasti uusilla tavoilla.
Jos mietitään tulevaisuuden työntekijää, niin mielestäni tarvitaan juuri sellaisia ihmisiä, joilla on monipuolista osaamista ja kykyä heittäytyä rohkeasti uusiin haasteisiin. Taiteellisten, kulttuurillisten ja filosofisten taitojen osaamista ei voi - eikä tarvitse mitata samanlaisilla mittareilla kuin konkreettisempaa tieteellistä osaamista. Ne ovat molemmat yhtälailla tärkeitä, ja jättämällä toisen pois, jää väkisinkin ymmärrys ihmisistä, yhteiskunnasta, maailmasta ja sen ilmiöistä jollain tasolla vajaaksi. Lukiolainen on vielä nuori, ja nuorilla pitäisi olla aikaa tehdä ja kokeilla monia erilaisia asioita. Ja ennenkaikkea lupa tehdä virheitä ja vääriä valintoja, joiden kautta voi oppia mitä elämässään oikeasti haluaa tehdä. Se, että yritetään väkisillä tuutata lukiolaisia kustannustehokkaasti suoraan monivuotiseen jatko-opiskeluputkeen, tulee vain lisäämään väsymystä, ahdistusta ja pelkoa tulevasta. Varsinkin kun ajetaan vielä mallia, jossa ensimmäisellä valinnalla pitäisi osua jotenkin maagisesti oikeaan. Opintoja kun ei enää tuosta vaan vaihdetakaan, jos opintotuki ei välttämättä riitäkään toisen tutkinnon suorittamiseen.
On siis suorastaan uskomatonta ajatella, että vaikka koulutukseen panostamisella on todistetusti suoria hyötyjä koko yhteiskunnan hyvinvointiin, terveyteen, sekä taloudellisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiseen, leikataan siihen käytettyjä varoja jatkuvasti. Omasta puolestani en voi olla kuin onnellinen siitä, että sain ainakin yhden korkeakoulututkinnon suoritettua niillä vähäisillä tuilla kitkuttamalla. Se ei kuitenkaan vähennä kokemaani vääryyden tunnetta vallitsevaa järjestelmää kohtaan, jossa jokaisella tulevalla opiskelijalla on vain entistäkin jyrkempi mäki kiivettävänään. Se tulee johtamaan siihen, että varsinkin pienituloisemmista yhä useampi joutuu jättämään opinnot kesken tai jopa kokonaan aloittamatta. Ja kun mietitään miten paljon korkeasti koulutettua työvoimaa meillä on jo nyt ilman töitä, tulee moni vähemmän kouluttautuneista tipahtamaan surutta kelkasta. Tämän kehityskulun ennustamiseen ei vaadita edes mitään yliluonnollisia ennustajan taitoja. Ne kaikki voi päätellä ihan vain tutkimalla koulutuksen merkitystä kansakuntien kehityksen historiassa. Jos siis päättää historiaa koskaan enää edes opiskella. Jos ei viitsi, niin totuus on tämä: koulutuksesta leikkaaminen on suurimpia harha-askeleita, joita yhteiskuntamme voi ottaa.
Kun tulevaisuus siis seuraavan kerran alkaa ahdistaa, ei siinä auta muu, kuin vetää syvään henkeä ja mennä eteenpäin päivä kerrallaan. Sitä ei kuitenkaan koskaan voi tietää, mistä suunnasta se inspiraatio lopulta yllättää. Jos muistaa aina välillä elää myös ihan hetkessä, ei se maailmakaan tunnu muuttuvan niin nopeasti.
"Ja meidän piti mennä kunnon töihin - ja piti pitää tätä maata pystyssä."
Pariisin Kevät - Me ei olla teinejä enää (Meteoriitti 2008)